25 Şubat 2010 Perşembe

Call of Duty: Modern Warfare 2






Çıktığı günden beri oyun piyasasında öne çıkan ve rekor üstüne rekor kıran Call of Duty Modern Warfare 2’yi inceledik. Açıkçası oyunu yüklerken oyuncuyu kendine bu kadar bağlayacak bir oyun olduğunu düşünmüyordum. Evet, Call Of Duty serisinin son oyunu olduğundan mutlaka etkileyici olacaktı; ancak bu kadarını da tahmin etmiyordum. Nedenini size bir örnekle anlatabilirim. Oyunu oynarken arada sırada duyduğunuz bazı seslerin nereden geldiğini anlamak için arkanıza dönüp bakma ihtiyacı hissediyorsunuz. Arkanıza döndükten sonra fark ediyorsunuz ki seslerin geldiği yer oyunun ta kendisi! Modern Warfare 2, bugüne kadar karşılaştığım ses efektleri en iyi olan oyunlardan. Eğer elinizde iyi bir ses sistemi varsa kendinizi Brezilya’nın varoşlarında ya da Beyaz Saray’da sanabilirsiniz. Brezilya’nın, Amerika’nın nereden çıktığını sorabilirsiniz. Oyun bunlar gibi birkaç ülkede, geniş bir coğrafya üzerinde geçiyor. Buna birazdan değineceğim. Her şeyden önce biraz bahsedip sonra ayrıntılı anlatmak istediğimden grafiklerden de biraz bahsedeyim. Serinin bir önceki oyunu Call of Duty Modern Warfare’de kullanılan grafik motorunun elden geçirilmiş hali kullanıldığı için grafikler gayet yeterli. Bu grafik motorunun bir avantajı da oyunun orta düzey bilgisayarlarda rahatça oynanmasına olanak tanıyor. Şimdi oyunu çeşitli açılardan daha detaylı inceleyelim.


Oyundaki Görevler


Oyuna Çavuş Gary “Roach” Sanderson karakterini yöneterek başlıyoruz. Görevlerimizde bize Task Force 141 adlı özel bir birliğin üyesi olan MacTavish eşlik ediyor. Serinin önceki oyununda olduğu gibi yine Rus ultranasyonelistlerine karşı savaşıyoruz. Zakhaev'in önderlik ettiği bu örgütün liderliğini Vladimir Makarov üstleniyor ve ölen Zakhaev'i bir halk kahramanına dönüştürüyor. Biz de Task Force 141 de görev alarak bu örgütün faaliyetlerini önlemeye çalışıyoruz.

Hemen hemen her Call of Duty serisinde olduğu gibi oyuna talim bölümünü oynayarak başlıyoruz. Bu bölümden kısa bir süre sonra kendimiz karlı dağlarda buzullara tırmanırken buluyoruz; fakat işler istediğimiz gibi gitmiyor ve MacTavish ile yedek planı uygulamamız gerekiyor. Bu emirden sonra mermilerden olabildiğince az yara alarak hızla kaçmamız gerekiyor. Sanırım bu görevin gerisini size bıraksam daha iyi olur.

Bir ara Makarov'un ekibine sızıyoruz ve oyun tarihinin en tartışılan bölümlerinden biriyle karşı karşıya kalıyoruz; çünkü bu bölümde sivilleri öldürmemiz serbest.(istenirse bu bölüm oynanmadan geçilebiliyor) Kamuoyunda yapılan tartışmalar oyun yapımcılarını böle bir seçenek sunmaya itmiş.

Sonra kendimizi bir anda Brezilya'da buluyoruz. Brezilya’nın varoşlarında bir yerlerden her an düşman çıkabileceği korkusuyla ilerliyoruz. Ne hoştur ki düşmanlar da bizi hayal kırıklığına uğratmıyor ve hiç beklemediğimiz yerlerden bize ateş açıyorlar: birinin saklanamayacağını düşündüğümüz harabe bir evin çatısı, bir bina, bir arabanın arkası… Aklınıza gelebilecek her yerden düşman çıkıyor. Brezilya görevi zorlu; fakat bir o kadar da eğlenceli bir bölüm. Tabii ki bu bölümün de sonunu size bırakacağım; ama küçük bir tüyo vereyim: bölüm sonunda olabildiğince hızlı koşmanız, aynı zamanda da doğru yolu bulmanız gerekiyor. Aksi halde yalnız başınıza düşmanlarla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.

O da nesi? Beyaz Saray’dayız! Beyaz Saray’ın içindeki düşmanları temizleyip birkaç da tank, helikopter avlıyoruz. =)




Oyunun son sahnesi insana: “Bu kadar da olmaz!” dedirtiyor ve kendimizi oyuna kaptırmanın verdiği duyguyla sanki o sahneyi yaşıyoruz. Ama o sahnenin büyüsünün kaçmaması için hiçbir şekilde bahsetmeyeceğim.



* Platform: PC, PlayStation 3, Xbox 360
* Yapımcı: Activision
* Türü: Aksiyon
* Çok Oyunculu Mod: Var
* Çıkış Tarihi: Subat, 2009
* Minimum Sistem Gereksinimleri
o İşlemci: 2.4 GHz dual core ya da üstü
o Ekran Kartı: 3.0 Shader Support. Nvidia Geforce 7800, ATI Radeon X1800 ya da daha üstü
o Hafiza: 1024 MB RAM
o Boş Alan: 8GB
o İşletim Sistemi: Microsoft Windows XP ya da Windows 7


Efektler

Bahsettiğim gibi Modern Warfare 2’yi orta düzey bilgisayarlarda da rahatça oynayabilirsiniz. Bu, oyun için çok büyük bir avantaj. Bilgisayarının bu oyunu kaldırmasına imkânsız gözüyle bakanların bile denemesinde fayda var. Kendilerine uygun ayarları bulup oyunun tadını çıkarabilirler. Ayrıca oyunda modellemelere de büyük önem verilmiş. Eğer dikkatli biriyseniz ve biraz da şanslıysanız silahların üstündeki seri numaraları dahi gözünüze çarpabilir. Buna karşın iyi bir gözlemci olmanız bazen sizi üzebilir; çünkü Makarov’la katliam yaptığınız bir bölümde birbirinin eşi birçok insana rastlayabilirsiniz. Ancak ses konusunda oyunda kesinlikle böyle hatalar yok. Ses efektleri açısından son derece güzel bir atmosfer sizi bekliyor. Kafamızı sıyıran bir kurşunu bile duymamız mümkün olabiliyor. Kaliteli bir ses sitemiyle muhteşem bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Oynanabilirlik

Oyun normal modda 5-6 saat sürüyor; fakat 5-6 saati dolu dolu geçiriyorsunuz. Oyunun sonunda oyunun yapımcılarına oyunun kısalığına ilişkin yapılan yakarış da bundan kaynaklanıyor. Söylediğim gibi, oyuna bir talimle başlıyoruz. Bu talim bizim yeteneklerimizi sınıyor ve ona göre bize zorluk derecesi öneriyor.

Serinin en güzel oyunlarından biri olduğunu yinelemekte fayda var. Artık yazı okumakla vakit kaybetmeyip oyunu bir an önce yüklemenizi öneririm. Oynarken şans hepinizin yanında olsun; zira şansa çok ihtiyacınız olacak. İyi oyunlar.



KAYNAK : e- bergi.com
http://e-bergi.com/2010/Ocak/Modern-Warfare-2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder