25 Şubat 2010 Perşembe

GOOGLE YÖNETİCİLERİNE HAKSIZ CEZA


İtalya'da 3 Google yöneticisi, Down Sendromlu bir çocuğun itilip kakılmasını gösteren bir video klibin siteye yüklenmesine izin vermek suçundan 6'şar ay hapse mahkum oldu.
Savcı, karardan sonra mahkeme önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "bir şirketin hakları, bir kişinin onurundan daha üstün değildir. Bu karar açık bir mesaj veriyor" dedi.

Google Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada ise mahkum olan yöneticilerin "bu videoyu ne çektikleri, ne siteye yükledikleri, ne de izledikleri, ama yine de suçlu bulundukları" belirtilerek, bu tür sitelere yüklenen görüntülerden sitelerin sahibi şirketlerin sorumlu olamayacağı savunuldu.

Açıklamada, kararın "internetin üzerine kurulduğu özgürlük açısından hayati bir sorunu gündeme getirdiği" de ileri sürüldü.

Google mahkemede videoyu, kendilerine bilgi verilir verilmez kaldırdıkları ve soruşturma boyunca görüntülerdeki çocuğu taciz edenlerin belirlenip adalet önüne çıkarılması için İtalyan yetkilileri ile işbirliği yaptıklarını savunmuştu.

Mahkemenin ceza verdiği Google yetkililerinden David Drummond ise yaptığı açıklamada, kararın "tehlikeli bir örnek oluşturduğunu" ve kendileri gibi herhangi bir internet sitesinin her yöneticisinin benzer şekilde sorumlu bulanabileceğini belirtti.


Suçlu bulunanlar David Drummond, George De Los Reyes ve Peter Fleischer oldu. Arvind Desikan ise berat etti.

Bu yetkililerin hiçbiri İtalya'da olmadığı gibi davaya da katılmadılar. Hapis cezası temyiz ile birlikte uygulanmayacak, İtalya'da temyiz istekleri yıllar sürebiliyor.

Google bahsi geçen videoyu yıllar önce kaldırmıştı. Google yaptığı açıklamada video paylaşım platformlarına yüklenen içerikten, platformların sorumlu tutulamayacağını belirtti.

Her videonun veya internet yüklenen içeriğin kontrol edilmesinin imkansız olacağını da aktaran yetkililer, postayla yollanan hakaret ve tehdit mektuplarından posta idaresinin sorumlu tutulamayacağını, durumun aynen buna benzediğini söylediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder