25 Şubat 2010 Perşembe

144 PETABYTELIK BELLEK KARTI

SD kartlar ile CompactFlash kartlar arasındaki rekabet CompactFlash 5.0 ile birlikte bambaşka bir boyuta ulaşıyor.

CompactFlash yaptığı açıklamada 5.0 ile birlikte tam 144 petabytelık bir kapasite vaat ediyor. Elbette bu boyutta bir ürün yakın zamanda piyasaya çıkmayacak, bu sadece potansiyel teorik limit. Bu akıl almaz potansiyel kapasite ile birlikte transfer hızı da değişecek. 128kb'lık parçalar kullanan transfer sisteminde de iyileşmeye gidilirken, yeni transfer sisteminin 32mb'lık parçalar halinde veri aktaracağı açıklandı.

CompactFlash'ın yeni versiyonuyla birlikte full hd çekim yapan kameralara talep artacak. Çünkü 5.0 ile birlikte video kayıt konusunda da büyük gelişmeler bekleniyor.

ATA standartlarını yakalayacak 5.0 versiyonu ile Compactflash, videoya kaydedilen görüntülerin framerate'ini de doğrudan etkileyecek. Artık çektiğiniz videoların kalitesinde düşme olmayacak.

Kapasiteden daha etkileyici birşey varsa o da teorik kapasitedir. Görünüşe göre CompactFlash Birliği yeni açıkladığı CF5.0 standartlarında insanları her iki yolla da etkilemeyi amaçlıyor.

Her ne kadar CF5.0 standardını destekleyen kartlar ya da dijital kameralar hakkında herhangi bir bilgi verilmese de, yeni standartta 28-bit’lik adresleme formatı 48-bit’likle değiştiriliyor.Veri transfer hızıysa 128 KB/s’den 32 MB/s’ye kadar yükseliyor. Daha da etkileyici olan, teorideki maksimum kapasite miktarının 144 petabayta çıkartılmış olması, mevcut standartlara göre bu değer 137 GB’ye denk düşüyor. Diğer gelişmeler arasında profesyonel video kameraları hedefleyen “Video Performans Garantisi” işlevi ve ATA standardıyla daha iyi uyum gösteren yeni Elektriksel Arayüz Spesifikasyonu yer alıyor. Ayrıca daha kolay ve iyi kart tasarımına olanak sağlama da sayılan vaatler arasında yer alıyor.

KAYNAK : http://www.acikkod.org/compactflash-5-0-standardi-ile-daha-yuksek-kapasite-daha-fazla-hiz/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder