26 Şubat 2010 Cuma

GSM HATLARINDA DAKİKA DİKKATE ALINACAK



GSM sektörü 2009’da hiç alışık olmadığı bir küçülme yaşıyor aslında...
Dakika miktarının çoğalması pozitif bir gelişme gibi görünse de bu dakikaların ne kadarı kullanılan bedava dakikalar-promosyon dakikalar diye insan düşünmeden edemiyor.
Çünkü GSM operatörlerinin hepsinin EBITDA’sından gerileme ve abone sayısında düşme görülüyor. Sektörün regülatörü BTK’nın 4. çeyrek verileri sektördeki çarpıcı durumu gözler önüne seriyor.
Buna göre, Türkiye’de GSM abonesi sayısı bir yılda tam 3 milyon kişi azaldı. Penetrasyon oranı da yüde 92’lerden yüzde 88’lere geriledi. Operatörlere baktığımızda Turkcell’in bir yılda abone kaybı 1.6 milyon seviyesinde iken Vodafone 1 milyon abone kaybetmiş. Avea da 400 bin abone kaybı ile rakiplerini izlemiş...
Bu düşüş ile ilgili çeşitli faktörler sayılabilir. Bunların başında hiç kuşkusuz zorlu ekonomik dönem sayılabilir. Tüm ekonomiyi etkileyen finansal gelişmelerin GSM kullanımını etkilememesi mümkün değil elbette. Ayrıca operatörlerin çıkardığı her yöne tarifelerin birden fazla sim kart kullanan abonelerin ikinci sim kartlarını iptal etmeleri de sayılabilir. Sektördeki genel görüş ikinci faktörün ağırlıklı etkiyi gösterdiği yönünde. Bu durumda 2010'da penetrasyon oranında daha da düşme beklenebilir.
Çünkü BTK’nın indirime gittiği ara bağlantı ücretleri her yöne tarifeleri daha da kolaylaştırmış durumda. Artık sahip olduğunuz operatörden diğer operatörleri aramaya korkmadığınız çekinmediğiniz bir dönem başlıyor... Bu durum sim kart iptallerinin devam edebileceğini gösteriyor. 3G’nin de kullanılmaya başlandığı 2009’da 3G kaynaklı ek talebe rağmen 3 milyon GSM abonesinin sim kartlarını iptal etmesi çarpıcı görünüyor. Bu olumsuzluğa rağmen olumlu sayılabilecek bir gelişme olarak ise faturalı hat kullanan abone sayısındaki artış gösterilebilir. 2008 sonunda yüzde 20 olan toplam fatura abone oranı 2009’da yüzde 25’e çıkmış görünüyor. Kalan yüzde 75’lik büyük kitle ise kontörlü hat kullanmaya devam ediyor. Sektörü asıl etkileyecek gelişme ise Nisan ayında bekleniyor. Şu anda kontör alan ancak kaç kontör karşılığında kaç dakika konuşabildiğini tam olarak göremeyen kullanıcılar ve operatörlerin çeşitli promosyon ve kampanyaları ile kontör/dakika/ücret hesabını bir türlü yapamayanların soruınu BTK’nın aldığı karar ile çözülüyor.. Buna göre artık tüm fiyatlamalarda kontörden dakikaya geçilecek.. Böylece ödenen ücret karşılığında kontör değil dakika alınacak. Abonelerin kafası karışmaktan kurtulacak..Kaç para ödendiği ve kaç dakika konuşulabildiği daha net görülecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder