24 Şubat 2010 Çarşamba

CHROMIUM PICOLINATE




CHROMIUM (KROM) PICOLINATE, ŞEKER (DİYABET ) HASTALARI İÇİN TEDAVİ EDİCİDİR. *

Neden böyle dediğimi açıklayabilmek için chromium (krom) alınarak yapılan bazı araştırmalara göz gezdirmemiz gerekli.
Bu çalışmalardan biri 1997 yılında 180 adet tip 2 şeker hastasının incelendiği araştırmadır.Olağan üstü sonuçları elde edilen bu araştırmada diabet hastaları günde iki defa 500 mcg chromium (krom) picolinate aldılar.4 ay sonra hemen hemen diabet hastaların tamamı geleneksel/tipik diabet hastalığı işaretleri göstermemeye başladılar.İncelemeye alınan hastaların kan şekeri ve insülin değerleri normal seviyeye düştü. Hatta daha da önemlisi kandaki A1c (şeker- hasar gören proteinler) seviyesi de normala döndü.
( Kaynak : Anderson RA, Chen N, Bryden NA, et al. Elevated intakes of supplemental chromium (krom) improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes, 1997;46:1786-1791. )

Aynı araştırmacılar tarafından yapılan başka araştırmardan birinde de tip 2 diyabet hastası olan 833 kişiye günde 2 defa 500 mcg chromium (krom) picolinate takviye besin olarak verildi.Bu araştırmanın sonucunda , kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselme değerlerinde ve yemek sonrası kan şekeri seviyesi değerlerinde de düşüş olduğu gözlendi.Bu araştırma 10 ayda tamamlandı.Alınan ek besin takviyesinin herhangi bir yan etkisi gözlenmedi.Buna ek olarak hastaların yüzde 85’i aşırı susama,sık tuvalete gitme ve aşırı bitkinlik gibi genel olarak şeker hastalığı belirtilerinde düzelme olduğunu belirttiler.
( Kaynak : Cheng N, Zhu X, Shi H, et al. Follow-up survey of people in China with type 2 diabetes mellitus consuming supplemental chromium (krom) . The Journal of Trace Elements in Experimental Medicine, 1999; 12:55-60.)
Dünyada tip 2 şeker hastası sayısında artış olduğuna dair kanıtlar olsada şu an bütün insanlar şeker hastası belirtilerini göstermiyor ancak bu durum şeker hastası olmayan insanları risk altında olmadığını göstermez. Chromium (krom) Picolinate ek takviyesi bu durumda da kullanılabilir.

Wake Forest Üniversitesinden William Cefalu’nun yönettiği bir çalışmada kısmen obez olan veya ailesinde şeker hastası olan gibi risk altında olduğu düşünülen insanlar gözlendi.Gözleme alınan bu hastalaradan bir kısmı hergün plesibo alırken, bir kısmı 1000 mcg chromium (krom) picolinate aldı. chromium (krom) picolinate ile yapılan 4 aylık tedeviden sonra insilün resistansı ( insulin resistance ) %40 oranında azaldığı tespit edilmiştir. ( Kaynak : Cefalu WT, Bell-Farrow AD, Stegner J, et al. Effect of chromium (krom) picolinate on insulin sensitivity in vivo. The Journal of Trace Elements in Experimental Medicine, 1999; 12: 71-83) Aynı zamanda tip 2 şeker hastalığa götüren süreci de tersine çevirmede yardımcı olmuştur.Başka bir deyişle Chromium (krom) Picolinate ek takviyesi hem korumaya hem de tip 2 şeker hastalığı oluşma sürecini tersine çevirmiştir.

Chromium (krom) picolinate’ nin diğer tip şeker hastalıklarına olan faydaları:

İğne yoluyla insülin alan daha ileri seviyedeki tip 1 ve tip 2 şeker hastaları da Chromium (krom) picolinate ek besin takviyesine olumlu/ positif yanıt verdiler. Her iki tip hastaların % 70 i her gün aldıkları 200 mcg supplemental chromium (krom) takviyesi sonucunda insülin tepkisinde ( insulin responsiveness) gelişme gösterdi. Bunun dışında ilaç olarak veya enjekte edilme yöntemiyle alınan insülinle azaltılabilecek insülin hassaslığı (insulin sensitivity) değerlerinde de gelişme gözlendi. (Kaynek : Ravina A, Slezak L, Rubal A, et al. Clinical use of the trace element chromium (krom) (III) in the treatment of diabetes mellitus. The Journal of Trace Elements in Experimental Medicine, 1995; 8: 183-190. )
Chromium (krom) takviyeleri hala diğer çeşit şeker hastaları için de yardımcı olduğu bulunmuştur.

Gebe şeker hastaları, geçiş şeker hastaları olarak hamilelik sürecinde gelişir ve çeşitli sağlık problemlerine -çocuk düşürme de buna dahil olmak üzere sebeb olabilir. Bu durum en yaygın hamileliği zorlaştıran sorunlardan biri.Bir araştırmaya göre, 8 hafta süren chromium (krom) picolinate ek besin takviyesi ile gözle görülür şekilde glukoz toleransızlığını - glucose intolerance artırılabilir , kan şekeri ve insülin seviyesini düşürebilir. Aynı zamanda anne ve çocuk için muhtemel sağlık problemi riskini düşürebilir. ( Kaynak :Jovanovic-Petersen L, Gutierrez M, Peterson CM. Chromium (krom) supplementation for gestational diabetic women improves glucose tolerance and decreases hyperinsulinemia. Journal of the American College of Nutrition, 1995; 14: 530.)

Chromium (krom) ve ek takviye alma hakkında bazı temel bilgiler

Araştırmacıların hala kesin olarak Chromium (krom) ’un nasıl bu şekilde olumlu etki ettiğini bilmemelerine rağmen; Chromium (krom) , insülinin daha doğru çalışmasına ve kandaki glokozun hücrelere taşınmasında yardımcı oluyor . The Recommended Daily Allowance Committee ( Tavsiye Edilen Günlük Alım Komitesi ) hergün 50 - 200 mcg arası Chromium (krom) alınmasını tavsiye ediyor. Bu miktarlar sağlık insanlar için normal gözüküyor ancak insülin resistansı olan tip 2 şeker hastaları için daha yüksek miktarlar gerekebilir. Günde 200 mcg Chromium (krom) alan tip 2 şeker hastalarında bazı düzelmeler gözükse de günde 1000 mcg alan şeker hastalarındakiler kadar gözle görülür iyileşmelere rastlanmadı.

Ne yazıkkı Amerikalıların büyük çoğunluğu günlük perzihlerinde 50 mcg nin altında Chromium (krom) alıyorlar. USDA ( United States Daily Allowance – Birleşik devletler günlük alım ) verilerine göre, günlük dietlerinde erkekler 33 mcg bayanlar 25 mcg Chromium (krom) alıyor. (Kaynak : [viii] Anderson RA, Kozlovsky AS. Chromium (krom) intake, absorption and excretion of subjects consuming self-selected diets. American Journal of Clinical Nutrition, 1985; 41: 1177-1183. )

İnsanların ihtiyaç duyduğu chromium (krom) miktarı değişkenlik gösterir.Öncelikle bu miktar onların sağlık durumlarına ve aldıkları besinlere bağlıdır.Besinlerinde chromium (krom) almayanlar dışardan ek takviye olarak almaya en çok ihtiyacı olanlar olduğunu söyleyebiliriz. ( Kaynak : Anderson, 1998)

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde yüksek miktarlarda alımda bile bir zehir etkisinin olmadığı gözlendi.Deney günlük 200 mcg verilerek sayısız tekrarlanark gerçekleştirilmiştir. İnsanlarda ve hayvanlarda chromium (krom) ek takviyesinin herhangi bir zehir etkisi olduğuna dair kanıt bulunamadı.

Bütün bu sebeblerde dolayı şeker hastalarının chromium (krom) picolinate ile ek takviyeli beslenmeyi denemeleri gerektiğini düşünüyorum.

Melissa Diane Smith tarafından yazılan Chromium (krom) İçin Kullanıcı Rehberi ( User’s Guide to Chromium (krom) ) adlı eserden derlenmiştir.
Basic Health Publications, North Bergen, New Jersey, 2002)

Melissa Diane Smith kimdir?
Melissa Diane Smith is a Phi Beta Kappa graduate from the University of Arizona, earned a diploma in nutrition and Graduate of the Year honors from the American Academy of Nutrition, and has received advanced nutrition training from the Designs for Health. She is the author of User’s Guide to Chromium (krom) (Basic Health Publications, 2002) and Going Against the Grain (McGraw-Hill/Contemporary Books, 2002) and co-author of the national best-selling Syndrome X: The Complete Nutritional Program to Prevent and Reverse Insulin Resistance (John Wiley & Sons, 2000). Melissa combines the investigative research skills she honed in journalism school with her nutrition training and clinical experience working with clients to provide clients with personalized nutrition advice. To contact Miss Smith directly please email her at info@melissadianesmith.com


*Bu yazı http://www.diabetesincontrol.com/index.php?option=com_content&view-article&id=746 sayfasında yer alan makalenin türkçe çevirisidir. Yalnizburada.blogspot.com bu yazının orijinal içeriğinin doğruluğu hakkında bir sorumluluk taşımaz.Yazıdaki teknik hataları görürseniz lütfen bildiriniz.



KONU HAKKINDA BAŞKA BİR YAZI

• Günümüzde birçok insan vücutlarında krom eksikliği nedeniyle halsizlik, fazla kilo gibi sorunlar yaşamaktadırlar. Krom eksikliği aynı zamanda kalp ve şeker hastalıklarına da katkıda bulunur.
• Krom sağlık açısından önemli olup, günümüzün beslenme alışkanlıklarıyla yeterli miktarda alınamayabilir.
• Daha kötüsü dazla şeker tüketilen sınırlı miktardaki kromun vücut tarafından daha çok kullanımına sebep olur.
• Biyolojik olarak aktif olan krom önemli bir insülin kofaktörüdür.
• İnsülin hormonu, açlık kontrolüne, enerji üretimini ayarlamaya, yağın yakılmasına, kas oluşumuna ve kolesterol kullanımına yardımcı olur.
• İnsülin, besinlerin ve diğer önemli bileşiklerin, vücut hücrelerinin duvarlarından geçişini kontrol eder. Eğer hücerelere yeteri kadar yakıt (kan şekeri) girmezse, yeterli enerji üretilemez. Eğer kan şekeri enerji olarak yakılamazsa, yağa dönüştürülür ve yağ hücrelerinde depolanır.
• Ayrıca yeteri kadar aminoasit hücrelere giremezse egzersiz yapılsa dahi kaslar inşa edilemez.
• Güvenli ve etkin krom takviyesi, genel krom eksikliğini düzeltebilir. Bu krom takviyesi spor yapılarak oluşan kilo kaybına ve kas yapımına yardımcı olabilir, kolestrolü dengeleyebilir ve kan şekerinin optimize edilmesine yardımcı olur.
• Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Dr. John Roeback günde 600 mg krom alımının HDL (iyi huylu lipoprotein) seviyesini %16 oranında yükseltebildiğini rapor etmiştir.

kullanım şekli:
Chromium Picolinate (Fazla kilo, halsizlik ve kan şekeri dengesi) Kullanım Önerisi:

Günde 1-3 kapsül, tercihen yemeklerden sonra.

İçerik:
Her Solgar Chromium Picolinate (Fazla kilo, halsizlik ve kan şekeri dengesi) bitkisel kapsülde

Krom (pikolinat) 200 mcg

Uyarılar & Önlemler
İnsüline bağımlı diyabet hastaları kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

KAYNAK: solgar.com

7 yorum:

  1. Bugün başladım solgar krom tabletine umarım yarar görürüm sonuçlarını sizinle paylaşacağım,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Bende bugün başladım umarım faydası olur..TİP2 diabetim ve 1 haftadır şeker ölçümleri tokluk 370 açlık 240 civarında ..ilaçla başa çıkmaya çalışıyorum. ..bakalım faydası olacakmı.

    YanıtlaSil
  3. Krom (pikolinat) kullanmaya başlayanlar niye bir daha yorumlarını yazmıyorlar.En son Kasım 2017 yorum yapılmış.

    YanıtlaSil
  4. Evet yorum yazan olursa çok faydası olur.

    YanıtlaSil
  5. 37 yaşındayım ve insilün direncim yüksek olduğu için 1.5 yıldır sabah akşam 1.000mglık glukofen kullanıyorum. 2 ay önce diyetisyene başladım (bundan önce çok kez başlayıp bıraktım) ve bana chromium picolinate önerdi. ilk başka etkilerini bilmediğim için çekinerek başladım. her gün 1 adet tükettim. Özellikle açlık krizi yaşadığım saatlerden 1 saat önce alıyorum. Sonrasında 5-6 saat tokluk hissi veriyor. Genellikle akşamları yemeği abarttığımdan öğlen 4-5 arası alıyorum ki akşam aç şekilde yemeğe oturmayayım diye. Bende çok işe yaradı. Diyetimi de uyguladım, chromium da her gün aldım. 1 ayda 5 kilo verdim. Ciddi tokluk hissi veriyor. Hayatımın hiç bir döneminde acıkmaktan karnımın guruldadığını hatırlamam (sürekli yediğim için) ama şuanda midem bile guruldasa açlık hissetmiyorum. Diyetisyenimin tüm dediklerine uyuyorum. çok sağlıklı beslenmeye başladım. 2 ayda sadece 5 kilo yağdan verdim:) Öncelikle Diyetisyenim AYŞE DİDEM GÜLER AVCI çok teşekkür ederim. Umarım yazım herkese faydalı olur.

    YanıtlaSil
  6. chromium picolinate kesinlikle fosfatidil Colin ile birlikte kullanın sonuç mükemmel

    YanıtlaSil