25 Şubat 2010 Perşembe

ROBOT ÖĞRETMENLER TÜRKİYE'DEN SONRA JAPONYA'DA



















7 Mart 2009 Hürriyet

Japonya'da ilk robot öğretmen ders vermeye başladı. "Saya" adlı öğretmen birden fazla dil biliyor. İlk okulda pedagoji derslerine giren Saya, öğrenciler ders dinlemediğinde kızıyor. Ama çocuklar yine yaptı yapacağını. Gürültü yaptılar. Derslerini çalışmadılar. Söyleneni dinlemediler. Ta ki robot öğretmen çıldırana kadar. Robot öğretmenin şaşkınlık belirtme, mutlu olma ve övme gibi mimikleri yapma yeteneği de var. Ama o sadece kızgınlık moduna kilitlenip kaldı.

YOKLAMAYLA BAŞLIYOR

Robot öğretmen derse girdikten sonra yaptığı ilk iş yoklama oluyor. Yoklama bittikten sonra, öğrencilere kitaplarını açmasını söylüyor. Sonra onlara bir ödev veriyor. Çocuklar derslerine çalışmadığı zaman ve kaytardığında ise mimik hareketleriyle kızgınlığını gösteriyor.

* * *

16 Mart 2009, Pazartesi Zaman
Japonya'daki İleri Sanayi Teknolojileri Enstitüsünden uzmanların geliştirdiği 1,58 metre boyunda, 43 kilo ağırlığındaki "Ucroa", defilelerin yıldızı olmaya aday.

Yapımı için 1,6 milyon avro harcanan "manken robot" podyumlara ilk adımını yakında atacak.

Uzman ekip, "Ucroa"nın prototipi için, araştırma verilerine dayanarak, 19-29 yaşındaki Japon kadınların yapısını inceledi. Geliştirilmesi 3 yıl alan insansı robot, verilen sesli komutları az çok yerine getirebiliyor. "Manken robot", Japonca "adın ne, kaç kilosun" gibi soruları yanıtlayabiliyor.

Japon bilim adamları kısa süre önce de yoklama yapan, gülümseyen ve azarlayan robot öğretmen geliştirmişti.

Tokyo'da okullarda denenmeye başlayan Saya adlı öğretmen robotun sadece yoklama ve "sessiz olun" gibi uyarılar yaptığını belirten uzmanlar, Saya'nın gerçek öğretmenlerin yerini alması için henüz erken olduğunu söylemişlerdi.

Saya'nın masrafları ise yok denecek kadar az. Onun çalışması için sadece bir pile ihtiyaç var.

* * *


Robotlarla arası iyi olan milletlerden olan Koreliler, yakında eğitim sistemlerini de bu cihazlara teslim edecekler. Robot hizmetçiler, robot klonlar ve hatta robot hamamböceklerinden sonra şimdi de robot öğretmenler ortaya çıkıyor.

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre, R-Learning adı verilen proje dahilinde 2012 yılında 500 anaokulunda ve 2013 yılında toplam 8000 eğitim merkezinde robot öğretmenler kullanılacak.

Koreli çocuklara yakında sınıfta robotlar eşlik edecek

Robot öğretmenlerin tüm sınıfı kontrol etmesi henüz mümkün değil. Bu yüzden bu robotlar, sınıftaki öğretmen için bir yardımcı olarak görev yapacaklar.

Hikaye anlatma, velilerle iletişim kurma ve öğrencilerin gelişimini takip etme gibi işleri robot yardımcılar yapacaklar.

Robotların her türlü işi yapabildiği bir gelecek, bilim kurgu eserlerinde sıkça rastladığımız bir olaydır. Güney Koreliler bu hayali gerçeğe çevirmek için ilk adımı şimdiden atıyorlar.

Video: Robot Teacher   Benzer: robot, teacher, japan, student


Biz çok önce bu teknoloji yakalamıştık hatta üniversiteden önce

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder