25 Şubat 2010 Perşembe

YENİ NESİL HARDİSKLER : SSD HARDISK



Merhaba arkadaşlar sizlere bugün en çok merak edilen bilgisayar teknolojilerinden birisi olan SSD teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle sizlere konuya biraz ayrıntılı girerek olayın en başından başlayacağım.

Günümüz sabit diskleri :

CD, DVD, Disket sürücüler ve Harddisklerdir. Bu tip disklerin bilgi saklayabilmeleri için yapıları elektromekanik donanımlar halinde imal edilirler. Sabit disklerde veri metal, cam veya plastikten yapılma yüzeyi sie demiroksite veyahut manyetik özellikteki diğer maddelerden yapılırlar. Bilginin disk yüzeyine yazılması mıknatıslanma yolu ile gerçekleşir.

Yani bilgiyi yazabilmek için bir sabit diskin içerisinde KAFA diye hitap ettiğimiz yazıcı motor ve laserler bulunmaktadır. Günümüzde sabit diskler 5400 – 7200 – 10000 devir/dak hızlarındadırlar hatta ileri düzeydeki disk sistemlerinde 10000 rpm in üzerinede çıkılmıştır. Bu hızlarda dönen diskin üzerine kafa değerek veri yazmaktadır. Sabit disk teknolojisi hızla ilerlemekte. Günümüzde ise çok hafif ve yüksek kapasitelere ulaşılabilmiştir.

Örnek vermek gerekirse 2007 – Hitachi, 1000 GB’lık (1 TB (Terabyte)) sabit sürücüyü üretmiştir. Günümüzde 1TB gerçektende çok yüksek bir kapasite haline geldi.

Fakat sabit diskler yüksek dönüş hızları ve manyetik dokunuşlar nedeniyle sürücü çalışırken çok hassas bir durum ortaya çıkıyor. Yüksek RPM de oluşan ısı ve çekilen güç…. Notebook gibi sistemlerde pil ömrünü uzatabilmek için bilim adamlar minimum güç ve Notebook ları küçültebilmek için minimum ağırlık ve ebat üzerinde kendilerini geliştirmekteler. Yüksek kapasiteli diskleri bu hale getirmek gerçektende zor.. İşte bu anda SSD diskler devreye giriyor diyebilirim.

KAPASİTELER :

Sabit diskler Bayt (B) olarak ölçülendirilirler.. Mesela 160GB dediğimiz zaman160 Gigabyte olarak ölçülendirmiş oluruz. Bu depolanacak bilgi yani veri miktarıdır. Her harf yada her sayı her sembol 8bt den oluşan byte olarak ölçülendirilir. 8 bit = 1 byte olarak ifade edilir. Sabit disklerde Gerçek kapasiteye ulaşabilmek için 1024 katı alınır. Yani sizin bir 250GB diskiniz varsa bu disk gerçek manada 233 GB dır. Sonra diski aldığınız yere niye benim diskim 233GB gözüküyor demeyin :)

Sabit disklerde düşme, sarsılma, ısınma problemleri her zaman diske zarar vermiştir. Bu noktada özellikle notebooklar için SSD teknolojisi geliştirilmektedir.

SSD diskler :

ssd_samsung.jpg Aslında SSD diskleri çıkış noktası Notebooklardır. Sabit disklerde 2 milisaniyede 350GB a çıkabilirken SSD diskler ise 0,5 milisaniyede 1500GB a çıkabiliyor. Yani hem erişim süresi hemde erişim kapasitesi Normal Sabit disklere oranla kat kat daha fazla…. Ayrıca SSD Disklerin yapısında Epromlar bulunmaktadır. Yani Sabit diskler gibi motor, manyetik kafa gibi hareketli parçalar yoktur. Bu çok büyük bir avantaj. Tabi sadece bununlada sınırlı kalmıyor ayrıca Notebook sabit disklerinden bir 40GB lık disk 2Watt civarında enerji harcarken SSD diskler 0,5 Watt değerinde kalıyor. Yani her halükarda SSD Disk kullanmak sabit disklere göre çok daha avantajlı. Birde Isı noktasına değinmeden edemeyeceğim. Bir notebook aşırı ısındığı zaman ilk zarar vereceği şeylerden bir taneside sabit diskidir. max 60 dereceye dayanabilen sabit disklere oranla SSD diskler -85 derecelere dayanabilmekte.

Gerek Güç tüketimi gerek veri erişim süresi gereksede veri erişim kapasitesi olsun, ısı değerleri olsun hemen hemen her noktada kat kat daha avantajlı. Bu yüzden notebook üreticileri ileriki yıllarda SSD teknolojisini Sabit Disk teknolojisine tercih noktası olacaktır.

Şimdi tekrarlayalım.

* Erişim süresi
* Erişim kapasitesi
* Isı değerleri
* Boyutlar
* Mekanik parça dezavantajı
* Güç tüketimi.

Bir notebook üreticisi başka ne isteyebilir ki ?

Sadece notebook üreticisi değil son kullanıcı içinde gerçekten çok avantajlı bir sistem haline geliyor. Özelliklede benim gibi bir Bilgi-İşlem elemanıysanız elinizdeki 500GB lık sabit diski bir yerden başka bir yere taşırken aklınızda her zaman aman çarpma aman düşürme aman sallama …. Gibi düşüncelerden kurtulabilirsiniz..

Gelişen teknoloji :
img_flash_ssd_pop03.jpgSamsung 64 GB kapasiteli ve 1.8″ yapısındaki SSD’ini duyurmuş durumda. Bu ne demek biliyor musunuz ? 1,8 inch kadar küçük ve 64 GB kadar büyük bir kapasiteye ulaşılabilimiş ve her yeni yılda kapasitelerini ikiye katlamaları ileriyi yeni geleceği düşündüğünüzde SSD disklerin hayatımıza çok kısa bir süre sonunda girebileceğini görebilmekteyiz. Çok yakında 120GB lık disklerini görür gibiyim..

Gelelim Fiyatlarına :

Malesef fiyat teknolojisi kadar tatlı değil tabi bu süreç içerisinde değişecek ve el yakmayan bir hale gelecek. Şöyle bir örnek vereyim. ( http://www.teakolik.com) 16GB lık bir SSD nin fiyatı 1000 USD civarında.. Malesef yani 16GB a bir notebook alırız…

Şuanki teknolojide sabit diskler 1TG sınırına dayanmış vaziyette müthiş bir rakam ama artık sabit disklerin rakamları pekde göz doldurmuyor diyebilirim. SSD rakamlarını tercih ederim .

750GB lık bir sabit disk 400$ civarındayken 16GBlık bir SSD disk 1000$ usd iken pekde yanaşacağınızı sanmıyorum.

Teknoloji ilerledikçe bu SSD diskleri ileride 200USD ye 250GB lık fiyatlar halinde bulacağımıza eminim ama şuan için çok erken…

Sabit disklerde teknoloji

1024 Gigabyte = 1 Terabyte (TB) Sınırında
1024 Terabyte = 1 Petabyte (PB) İleride

iken şuan..

SSD Disklerde teknoloji 64GB sınırına dayanmış vaziyette aradaki rakam gerçektende çok büyük umarım teknolojinin ivmesi biraz daha dikine çıkarda kısa sürede TERABYTE sınırlarına ulaşırız…

SSD Disklerin

Avantajları

* Hızlı açılmaları
* Hızlı okuma zamanı (sabit disklere göre 2 katına hatta üzerine çıkabilmekte)
* Hızlı okuma-yazma süresi (yüzlerce kat daha fazla)
* Programların çok daha hızlanması ( Özelliklede Windows’un çok daha hızlı açıldığını düşünün )
* Daha uzun ömürlü olmaları 50Yıl ve üzeri ….
* Hareketli mekanik parçalarının olmaması
* Çok daha az elektrik tüketimi (Watt)
* Çok küçük ve çok hafif olmaları

Gelelim dezavantajlarına

* Fiyat ( 1TBlık sabit disk fiyatına 40gb lık SSD )
* Kapasite henüz 64GB sınırındalar
* Verilerinize birşey olduğu zaman Sabit diskte kurtarma ihtimaliniz SSD ye göre çok daha fazla
* Manyetik alan ve aşırı elektrik yüklenmesinde zarar görmeleri (kolonlar vss….)

Yukarıdaki dezavantajlardan Fiyat ve kapasite teknolojinin ilerlemesi ile bir zaman sonra yok olacaktır. Ama Veri kurtarma ve manyetik alan aşırı elektrik yüklenmesi gibi durumlar farklı gerçi bunlarada üreticiler önlem alıyorlar ve bir süre sonra piyasadaki sabit disklere tarihi eser muamelesi yapabiliriz :)

Kaynak :http://www.teakolik.com/solid-state-disk-teknolojisi-nedir-ssd/





SSD (İngilizce: Solid State Drive Türkçe: Katı Hâl Sürücüsü), veri depolamak için geliştirilmiş mekanik disklerin yerini alacak veri depolama aygıtıdır.
2.5” boyutlarında geleneksel bir Sabit diskin açılmış hali(solda) ve bir Katı hal sürücüsü (sağda).

Mekanik disklerdeki artan RPM (revolutions per minute) daha fazla performans ve beraberinde sıcaklık problemi de getirmiştir. Problemlerin çözümünde kullanılan teknikler artık son limitlerine gelmiştir. Mekanik diskler artık yerini yavaş yavaş kendisinden tamamen farklı ve potansiyeli oldukça yüksek olan SSD sürücülere bırakmaktadır.

SSD; SRAM veya DRAM kullanır. Buna genellikle RAM-drive denir.İçerisinde normal harddiskler gibi dönen bir başlık/mekanizma bulunmamaktadır. Bunun sonucu olarak daha az narindir. Diğer harddiskler sarsılmalarda problem oluştururken, SSD ler daha dayanıklıdır. Yine içerisinde hareketli parça olmadığı için daha sessizlerdir.

SSD'ler sahip oldukları depolama yongalarına göre iki çeşittirler.

* Flash yonga tabanlı ve
* SDRAM yonga tabanlı SSD'ler.

SDRAM yongaları gigabyte başına mekanik harddisklere göre daha az enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar. Ama bunun yanında daha fazla performans sunmaktadırlar. Üretici firmalar verilerin sağlıklı bir şekilde tutulabilmesi konusunda 10 yıla kadar garanti vermektedirler.

SSD'ler 1", 1.8" ve 2.5" boyutlarında üretilmektedir.

Hiçbir hareketli parça sahibi olmadıkları için sessiz ve daha az güç tüketimine sahip olan SSD'ler ayrıca daha fazla veri güvenliğide sunmaktadır. Mekanik disklere göre %150'ye varan daha hızlı çalışma performansına sahipler. Günümüzde şu ana kadar üretilen SSD'ler 1 TB'a kadar veri depolama kapasitesi sunmaktadırlar.Bu 1 TB lık ürünü ise OCZ üretmiştir

* SSD üreticileri:
o Samsung
o Toshiba
o Intel
o Mtron
o OCZ
o Transcend
o Patriot
o Supertalent
o A-Data
o STEC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder